Vineri, 2 iulie 2021, va avea loc în Piata Tricolorului din centrul Bacăului Startul Festiv al Raliului Moldovei Bacău powered by Dedeman Automobile.

Festivitatile startului vor începe la ora 20.00 printr-un moment deosebit cu participarea unui elicopter din cadrul Bazei 95 Aeriană “Erou Căpitan Aviator Alexandru Şerbănescu” momentul culminant urmând a fi saltul unui parasutist de exceptie al României, cu un drapel de 120mp.

Unul dintre militarii de elită ai Forţelor pentru Operaţii Speciale din România, colonelul Neculai Nuţu este cel va executa saltul cu aterizare chiar în fata scenei de prezentare a pilotilor.

Acesta a executat, la data de 1 iulie 2018, în cadrul unui miting aeronautic organizat pe aerodromul din Tecuci, un salt demonstrativ dintr-o aeronavă de tip C27J Spartan, arborând pe timpul zborului un drapel tricolor cu o dimensiune record pe plan naţional, de 800 de metri pătraţi, omologat ca record naţional absolut.

“Este un record naţional omologat, unde am zburat cu o paraşută fabricată în România, la SC Condor SA, PGS 9-310 cu voalură tricoloră şi am avut un container aeropurtat cu un drapel naţional, cel mai mare din ţară, de 800 mp. Are 22×36 m, respectă proporţia drapelului naţional al României de 2x3m, un drapel construit la fabrica de paraşute SC Condor SA. Împreună cu inginerii de acolo l-am conceput, l-am testat, i-am făcut un container, are 50 kilograme, bila de plumb are 18 kg, partea textilă 38 kg. Este foarte greu şi e foarte plăcut, e o mândrie. La nivel internaţional s-a sărit cu bannere sau drapele mult mai mari, dar particularitatea este că ceilalţi au făcut salturile la automat sau cu paraşute tip tandem, adică au avut o paraşută de frânare. Ce am reuşit să fac eu, şi mă bucur că am reuşit, a fost totul în cădere liberă. Am sărit de la înălţimi cuprinse între 2.000 şi 4.000 de metri în cădere liberă, un bagaj atât de mare este greu să îl stăpâneşti în cădere liberă. Neavând o paraşută de frânare pentru a fi stabilizat, trebuie să controlezi cu corpul căderea liberă”, a declarat colonelul Neculai Nuţu.

Cu circa 1.150 de salturi la activ, executate cu 15 complete diferite de paraşute, atât rotunde, cât şi aripă, din 11 tipuri de aeronave, colonelul Neculai Nuţu este un nume respectat între paraşutiştii români, nu doar cei militari, ci şi sportivi.