Săptămâna automobilismului sportiv băcăuan continuă cu Raliul Moldovei – Bacău, a cincea etapă din Campionatul Național de Raliuri „Betano”, la start fiind anunțat un număr de 46 de echipaje

În pofida faptului că ne aflăm în perioada concediilor și a vacanțelor, cărora se adaugă și lipsa cupelor monomarcă de la această etapă, Raliul Moldovei – Bacău nu dezamăgește publicul moldav nici în acest an, atrăgând cele mai rapide echipaje și performante automobile de concurs din țară, cărora se adaugă și un echipaj stranier din țara de pe Bosfor (n.r. Turcia)

Primii care au spus prezent etapei organizate de Team Adi Răspopa prin sprijinul nemijlocit al Consiliului Județean Bacău și Municipiului Moinești, sunt multiplii campioni absoluți de raliuri și câștigători ai ediției precedente – Simone Tempestini și Sergiu Itu (Škoda Fabia Rally2 evo). Misiunea celor doi echipieri nu va fi una ușoară, întrucât la bordul unei mașini similare se vor afla la start și Sebastian Barbu cu Jeannette Kvick Andersson. Brașovenii Andrei Gîrtofan și Doru Vraja se alătură luptei pentru o clasare pe podiumul absolut, luptă în care se vor implica atât harghitenii Adi Teslovan cu Vajk-Imre Cseh (Ford Fiesta Rally2) precum și turcii Çelik Çağlayan cu Bostanci Sedat, sportivi cu rezultate foarte bune în campionatul lor intern și nu numai. Aceștia din urmă vor participa cu primul model de specificație Rally3 care a concurat vreodată pe specialele din România – un Renault Clio Rally3. La bordul altor modele de specificație Rally2/R5 se vor afla la start și Eugen Cărăgui/Robert Fus (Citroën C3 Rally2), seniorul Jean Tatu/Teodor Găină, Bogdan Gheorghiu/Sándor Csikós și Dragoș Dinu/Sorin Vlașcu – toți cei din urmă la bordul unor Škoda Fabia Rally2.

Bătălia modelelor de grupă N revine la Moinești și Bacău cu 6 echipaje înscrise, prim-favoriți la victorie fiind atât Vali Porcișteanu cu Dan Dobre (Mitsubishi Evo IX), dar și Vlad Cosma cu Florin Dorca (Mitsubishi Evo X). La comenzile unui alt Evo X, Bogdan Talașman secondat de Laurențiu Mandu va avea cu siguranță un cuvânt de spus de-a lungul celor 12 probe speciale pregătite de organizatorul Team Adi Răspopa, însă nu sunt de neglijat nici soții Răzvan cu Manuela Trișnevschi. Lista modelelor de specificație RC2N este completată de Claudiu Erhan/Nicolae Ion respectiv Răzvan Nechifor/Dorin Pulpea – acesta din urmă copilot venind la Bacău direct de la Roma, acolo unde a fost prezent în dreapta lui B. Cuzma la etapa europeană de raliuri.

Tot de la Roma fac deplasarea și frații Norbert cu Francesca Maior, cei ce vin la Bacău din postura de favoriți la victoria clasei RC4 și mai ales – a categoriei dedicate automobilelor cu tracțiune doar pe puntea față. Cei doi vin după un rezultat bun în etapa FIA ERC, un loc 3 în clasamentul juniorilor. În același timp, Cristi Sugár cu Vlad Colceriu vor să își păstreze poziția de lideri la Juniori în CNR „Betano”, având însă și adversari cu care să se lupte: Dănuț Budai secondat de tatăl său – Lucian, precum și pe juniorul Jean Tatu aflat la bordul unui Peugeot 208 Rally4 alături de Gabriel Lazăr. Șerban Badea și Alina Bianca Pop completează lista modelelor de specificație Rally4/R2.

În ceea ce privește supremația clasei RC5, favoritul local este moineșteanul Sebastian Scîrlet, care pentru a doua oară în acest sezon, va face echipă cu Sebastian Itu. După un șir lung de etape în care a căutat victoria, Reis Suliman își dorește ca etapa noastră să-i aducă primul succes din acest sezon cu modelul Clio Rally5, fiind secondat de Rareș Badea. Va fi o bătălie interesantă, și nu doar pentru un loc pe podium ci și pentru victorie, căci la start îi vom avea atât pe Samuil Mircea cu Călin Maier, cât și pe Andrei Gheorghiu cu Andrei Brezoszki. Lista echipajelor participante la această clasă este completată de Mihai Dumitrescu/Bogdan Nițescu și Artur Luca/Alexandru Simon.

Localnicii Lucian Țugulea/Radu Gurămultă și Dan Călugăru/Aurelian Măluțan respectiv Silvan Cimpoeșu/Sorin Colceriu vor fi protagoniștii clasei RC5N, în timp ce Octav și Tiberiu Lunguleac vor fi singurii reprezentanți ai grupei H pentru automobile cu tracțiune integrală. În cealaltă tabără a aceleiași grupe dar a mașinilor cu o singure punte motrică, harghitenii Attila Jakab cu Levente Mag pornesc cu prima șansă în fața lui Dan Albuț și a Ruxandrei Mârza-Lechințan.

Trofeul Rally Start „Betano” (fostul CN Rally2) aduce la startul etapei organizate de Team Adi Răspopa, un număr de 10 echipaje, printre favoriții la victorie numărându-se atât Florian Nițurad cu Mihai Popa, cât și timișorenii Emanuel cu Denisa Resiga.

Raliul Moldovei – Bacău numără și 3 echipe, precum și 2 echipaje deschizătoare: pe Mihai Dospinescu și Cătălin Ifremi (Polaris RZR), respectiv Bogdan Samoilă și Lucian Florea (Dacia Logan).

Lista de înscrieri poate fi accesată aici.

Raliul Moldovei – Bacău 2023 este un eveniment organizat de Team Adi Răspopa care va acea loc în perioada 3-5 August, fiind a cincea etapă a Campionatului Național de Raliuri „Betano”.

Acțiune cofinanțată de Consiliul Județean Bacău

Partener de mobilitate: Auto-Moto Invest Bacău – Dealer Škoda

Partener: Panimon, Primăria Municipiului Moinești, Primăria Municipiului Bacău

Partener media: Prima Sport

Eveniment organizat sub egida FRAS.