13 ani de la prima ediție a Raliului Moldovei Bacău – eveniment susținut de Consiliul Județean Bacău, creat de oneșteanul Adrian Răspopa – campion și maestru al automobilismului sportiv românesc

Programată pentru începutul lunii august (03-05.08.2023), ediția din acest an a mult îndrăgitei etapei moldave îi întâmpină pe sportivi și fanii sportului cu motor cu un program ușor diferit față de ultima ediție

Până să vorbim însă despre ceea ce pregătește organizatorul Team Adi Răspopa pentru a 5-a etapă a sezonului național de raliuri, nu putem omite faptul că preț de 7 zile județul Bacău va trăi la intensitate maximă tot ceea ce înseamnă automobilismul sportiv românesc. Programată în perioada 28-30 Iulie, etapa de viteză în coastă de la Valea Uzului va da tonul unei săptămâni de motorsport pur, săptămână ce se va încheia în perioada 3-5 August cu Raliul Moldovei Bacău, etapă de tradiție din Campionatul Național de Raliuri “Betano”. Cei ce nu pot ajunge la fața locului nu trebuie însă să-și facă griji, întrucât organizatorul se îngrijește și de acest aspect, motiv pentru care ambele competiții vor fi transmise în direct pe canalele Prima Sport.

Odată cu publicarea documentelor oficiale în data de 6 Iulie s-a dat și startul perioadei de înscrieri, care va dura timp de 22 de zile – până în seara zilei de 28 Iulie. În timp ce prima zi din săptămâna raliului va fi dedicată publicării altor documente precum lista de înscrieri sau roadbook, ziua de miercuri aduce și prima interacțiune a sportivilor cu probele speciale, întrucât începând cu ora 12:30 se dă startul recunoașterilor. Acestea din urmă se vor încheia în ziua imediat următoare, ora 20:00 cel târziu. Aceeași zi – Joi, 3 August – mai programează testele oficiale de la Valea Budului în intervalul 13:00-18:00, precum și Conferința de presă inițială, unde vor fi invitați atât sportivi cât și reprezentanți ai autorităților publice locale: Consiliul Județean Bacău, Primăria Moinești și Primăria Bacău. Programate pentru ora 20:30 Startul Festiv și Fotografia Oficială vor avea loc imediat după conferință, locul de desfășurare al acestora fiind în Piața Tricolorului din municipiul Bacău.

Pentru prima zi de concurs, acțiunea Campionatului Național de Raliuri “Betano” se mută în municipiul Moinești – centrul competițional al zilei de 4 August. Festivitățile de joi seara vor continua și în dimineața zilei de vineri, căci echipajele înscrise în concurs vor primi startul oficial în concurs din parcul de start aflat în fața Primăriei și Consiliul Local al Municipiului Moinești. După o primă trecere pe specialele “Runcu” (10,23 km), “Zemeș” (14,13 km) și “Moinești” (8,00 km), echipajele vor reveni în municipiul gazdă Moinești, acolo unde vor poposi preț de 30 de minute în parcul service din Piața Centrală Lucăcești (str. Nicu Enea), ca mai apoi, să repete aceeași buclă de trei probe speciale. Finalul zilei va aduce o nouă vizită – de 45 minute – în service-ul din Moinești, urmată de drumul până în parcul închis din Piața Tricolorului, municipiul reședință de județ Bacău.

După o bine-meritată odihnă, service-ul și comandamentul revin la Centrul de Afaceri și Expoziții Bacău, unde echipajele sunt așteptate sâmbătă dimineață pentru ultimele retușuri înaintea primei bucle a zilei, constând din probele speciale “Trebeș” (13,20 km) și “Hemeiuș” (8,30 km). La mijlocul zilei, concurenții revin în service-ul din parcarea CAEx Bacău pentru a-și pregăti a doua buclă pe aceleași speciale. Vizita din parcul de service se repetă și după această a doua buclă, întrucât de la ora 15:25 se dă startul Power Stage-ului “Trebeș 3”, urmat de un service scurt de 15 minute și mult-așteptata Super Specială de pe circuitul de karting “Speed Kart”

În urma celor două zile de concurs care vor purta echipajele de-a lungul a 12 probe speciale și 123,42 km cronometrați, Raliul Moldovei Bacău ajunge la final în același loc unde, cu o zi înainte de prima probă, sportivii erau ovaționați la Startul Festiv. Cele mai rapide perechi vor fi premiate pe scena Festivității de premiere amplasată în fața Prefecturii Bacău, Piața Tricolorului.Ediția a XIII-a a Raliului Moldovei Bacău – contând ca a 5-a etapă a Campionatului Național de Raliuri ”Betano” este un eveniment organizat de Team Adi Răspopa și Rally Spirit Onești, cu sprijinul Consiliului Județean Bacău, Primăriei și Consiliului Local al municipiului Moinești, Primăriei și Consiliului Local al municipiului Bacău.